En vandring i Fagerhult

Fagerhult var en bondby fram till mitten av 1970-talet. De öppna markerna användes som åker, äng och betesmark. När vi kom hit 2003 var mycket av marken igenvuxen med buskar och träd. Vi lät röja bort det mesta och skaffade sen får och getter för att behålla hagarna öppna.

Naturen i Fagerhult är typiskt småländsk, även om byn ligger i Östergötland. Fram till 1500-talet tillhörde Kinda härad, som Fagerhult ligger i, Småland. Landskapet består av små åkerlyckor, ängar, hagar och sankmarker. Bönderna har odlat rovor, potatis, havre och korn på de små åkrarna och i stor utsträckning levt på animaliska produkter som ägg, mjölk och smör. Variationen i vegetation och markförhållanden betyder att det finns en stor mångfald både när det gäller växter och djur.

Djurlivet

Förutom tamdjuren, får, getter och höns, är det främst fåglarna som man blir uppmärksam på. (Vi bortser då från gäddorna och abborrarna i sjön.)

Några fåglar finns hela året. Om du går ner i hassellunden som finns till vänster om ängen som sluttar från det övre huset ner mot sjön kommer du åtminstone vår och sommar att höra många sorters fåglar. Det är korpar, hackspettar, entitor m fl. På vårvintern börjar talgoxarna och att sjunga i februari. I mars hoar ugglorna, sen en dag hörs enkelbeckasinens säregna ljud som gett den det folkliga namnet ”himlageten” och snart hör vi gökens koko.

Växterna

Det typiska för Fagerhult är förstås ängsblommor och  örter, både de som finns överallt och de som växer bäst där det betar djur. Från början skaffade vi djur för att hålla landskapet öppet.

Vandringen

Du kan gå var du vill i hagarna så länge du stänger grindarna efter dig. Men eftersom det kan vara svårt att veta var man ska gå har vi gjort ett förslag på en runda där man får se lite olika naturtyper, se olika växter, höra olika fåglar.  Om du upptäcker växter eller hör fåglar som inte finns med i beskrivningen är vi tacksamma om du berättar för oss.